illusztráció illusztráció

Egyre csodásabb a nyári Tejút

A Tejútrendszer egy része látványos égképet varázsol az éjszakák második felében.

Májusban már jó lehetőségünk van arra, hogy a nyári Tejútban gyönyörködhessünk. A hónap első felében éjjel 1 óra után érdemes az eget kémlelni, ugyanis ilyenkor már jól látható a déli régiója, mely színpompás ködökkel van teli - olvasható az Ng.24.hu oldalán. A napokban a Hold fénye sem zavarja a látványt, ugyanis pont ma, azaz május 8-án van újhold. Viszont ahhoz, hogy minél szebb fotót tudjunk készíteni a Tejútról, a legfontosabb tényező az, hogy fényszennyezéstől mentes, sötét helyen tartózkodjunk. És persze a felhőzet mennyisége sem elhanyagolható tényező, de szerencsére az előttünk álló néhány éjszakán egyre többfelé találkozhatunk derült égbolttal. Viszont a ködösségek megörökítéséhez hosszú záridős felvételeket kell készíteni, és olyan fényképezőgépre van szükség, amely a Föld forgását ellensúlyozni tudja egy követőmotor segítségével.

Terebesi Dénes a hétvégén pedig meg is ragadta az alkalmat, hogy megörökítse a látványt. Herencsény szélén, a Haraszti pusztai templomot is segítségül vette, hogy minél látványosabbak legyenek a felvételek. Erről a csodás éjszakáról egy kis beszámolóval is készült:

Holdkelte előtt 45 perccel kezdtem fotózni a Tejút központi részét. Előterem a Haraszti pusztai templom volt. Külön nem készítettem másik előtér képet, ezért a panoráma képem középső képét használtam fel. A képek egy napon készültek, közel azonos időben. Összesen 90 db 30 másodperces expóból készült.
illusztráció
A nyári Tejút Herencsény határában | Fotó: Terebesi Dénes
illusztráció
A nyári Tejút Herencsény határában | Fotó: Terebesi Dénes

És bónusznak még egy csodálatos felvétel a Skorpió csillagkép Antares vidékéről:

illusztráció
A Skorpió csillagkép Antares vidéke | Fotó: Terebesi Dénes

Köszönjük a felvételeket!

Borítókép: Terebesi Dénes

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Láttad már a nyári Tejutat?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés